Το Τρίκορφο (Τοπική Κοινότητα Τρικόρφου - Δημοτική Ενότητα ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ), ανήκει στον δήμο ΓΡΕΒΕΝΩΝ της Περιφερειακής Ενότητας ΓΡΕΒΕΝΩΝ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”. Έχει εκλεγμένο εκπρόσωπο τον κ. Χριστόδουλο Μπούσιο.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Τρίκορφο ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Τρικόρφου, του πρώην Δήμου ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ του Νομού ΓΡΕΒΕΝΩΝ.
Η επίσημη ονομασία είναι “το Τρίκορφον”. Έδρα του δήμου είναι τα Γρεβενά και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας. Το παλιό του όνομα είναι Τριτσκό.
Εκκλησιαστικά ανήκει στη Μητρόπολη της Σιάτιστας. Βρίσκεται στην ευθεία γραμμή Γρεβενά - Πεντάλοφος. Από τα Γρεβενά απέχει 30 χμ., από το κεφαλοχώρι της περιοχής, τον Πεντάλοφο, απέχει 13 χμ., από την ορεινή Σαμαρίνα 35χμ και από το Τσοτύλι, την κεντρική αγορά της περιοχής Βοΐου, 25 χμ.
Συνορεύει με τα παρακάτω χωριά: Ανατολικά 5 χμ με τον Άγιο Κοσμά., Ν.Δ. 3 χμ με το Κυπαρίσσι, Δυτικά 1.500 μ. με την Καλλονή, Β.Δ. με το Δασύλλιο, Βόρεια 4 χμ. με τη Χρυσαυγή του Ν. Κοζάνης.
Το συναντάτε στο δρόμο από Γρεβενά προς Πεντάλοφο. Δε βρίσκεται ακριβώς επάνω σε αυτόν τον οδικό άξονα, γι’ αυτό προσέξτε να ακολουθήσετε τις πινακίδες και να στρίψετε εγκαίρως οδηγώντας περί το 1 χλμ δεξιά. Είναι ένας ορεινός οικισμός χτισμένος σε υψόμετρο 1000 μ. και συμπληρώνει και αυτός την οικογένεια των μαστοροχωρίων του Βοΐου. Είναι σε γεωγραφικό πλάτος 40,1462347807 και γεωγραφικό μήκος 21,2081106462.
Φτάνοντας στο χωριό, θα διακρίνετε τα περίπου 60 κτίσματά του ανάμεσα στο δάσος βελανιδιάς και καστανιάς που το περιβάλλει. Δε διακρίνονται μαχαλάδες όπως σε άλλα χωριά, καθώς είναι εμφανές ότι αποτελεί έναν συμπαγή οικισμό και έχει γενικότερα νοτιοδυτικό προσανατολισμό, ενώ πίσω του στέκεται ο λόφος με το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία να το επιβλέπει και να το προστατεύει.
Το χωριό είναι χτισμένο στις πλαγιές του υψώματος του Αη-Λιά και από πάνω του, στέκει άγριος και σκυθρωπός, ο γκρίζος βράχος σαν πιστός φύλακας του χωριού, μέρα και νύχτα. Πιο κάτω, διακρίνεις την κοιλάδα του χωριού, εκεί που σύμφωνα με την προφορική παράδοση υπήρχε το παλιό χωριό και σήμερα μοιάζει με ένα απέραντο περιβόλι με οπωροφόρα δέντρα, καστανιές, μηλιές, αχλαδιές, δαμασκηνιές, κερασιές, καρυδιές κ.ά., εκεί που παλιότερα οι λαχανόκηποι και τ΄ αμπέλια του χωριού, που σήμερα σκεπάστηκαν όλα με βελανιδιές. Πιο χαμηλά είναι το ποταμάκι του χωριού, που πηγάζει από τις πλαγιές της Καλλονής και του Κυπαρισσίου, και λίγο πιο κάτω σμίγει με το άλλο ποταμάκι, που έρχεται από τις Εκκλησιές και τον Άγιο Κοσμά, και μαζί σαν αδελφάκια τραβάνε για την Πραμόλτσα και τον Αλιάκμονα.